Historie

Westye Egebergs gate 4 stod ferdig i 1936, med 62 leiligheter fordelt på 3 oppganger og 7 etasjer. Veggene er bygget opp av 1 ½ steins teglvegg som er pusset og malt. De fire gårdene (WE 1-4) er organisert som selvstendige boligandelsselskaper.  Westye Egebergs gate 4 ble organisert som sameie i 1979, og ble seksjonert etter Lov om eierseksjoner i 1985.

Flere omfattende vedlikeholdsarbeider er utført; nytt belegg på taket ble lagt i 2000 samtidig som diverse mur- og malingsarbeid ble utført.  Tårn A ble oppusset på slutten av 90-tallet.  Hele det elektriske anlegget (stigeledninger) i gården ble utskiftet på 80-tallet, med automatsikringer til hver leilighet. Kabel TV ble installert på 80-tallet. Forsiden av bygget samt alle balkongene ble pusset opp i 2002.

Westye Egeberg

Westye Martinius Egeberg (1805-98) drev i 21 år trelastfirmaet Westye Egeberg & Co., som faren hadde grunnlagt i 1800. Han var i 1837 medlem av Oslos første formannskap og hadde en vesentlig innvirking på at Hovedbanen (Oslo-Eidsvoll) ble bygd.  Han støttet bl.a. Christiania Theater, opprettelsen av Nationaltheateret og skjenket i 1895 en halv million kroner til et barnehjem.  Egebergløkken (nå Akersveien 24b) ble kjøpt av Westye M. Egebergs far, men det var hans nevø, Einar Westye Egeberg, som bygde det nåværende Egebergslottet i 1899- et hus som senere har blitt bygd om til leiligheter.  Westye Egeberg har faktisk også blitt diskutert som mulig tomt for kongens slott i sin tid.

Westye Egebergs gate

Westye Egebergs gate var opprinnelig tenkt å gå fra Telthusbakken til Fredensborgsveien, med tverrforbindelse til Akersveien nord for Egebergslottet.  Denne planen ble ikke gjennomført, og den nåværende reguleringen ble stadfestet og navnet vedtatt i 1934.

I 1930-årene ble Westye Egebergs gate 1-4 bygd.  Bygningsarbeiderenes boligproduksjon stod for utbyggingen og arkitekt var Victor Schaulund (1896-1979).  Blokkene var Oslos første frittstående boligblokker og er sterkt preget av den internasjonale funksjonalismen (funkisstil).  Noen har beskrevet bygningene våre som ”Porten mellom øst og vest”, siden det er lagt til rette for en naturlig gangsti mellom Akersveien og Fredensborgveien og blokkene her danner en fin portal.

Bevaringsverdig

Bygningen er oppført på Byantikvarens gule liste som bevaringsverdig bebyggelse. I praksis vil det si at vi ikke kan gjøre forandringer uten godkjennelse fra Byantikvaren.  Dette gjelder spesielt formen og fargen på bygningen, farge på vinduskarmer samt type vinduer og dører.

  • Om we4.no

    Velkommen til nettsidene til sameiet Westye Egebergs gate 4. Sidene er først og fremst laget for alle som bor her slik at viktig informasjon skal bli lettere tilgjengelig.